Kezeld jól a különböző szerepeidet!

Életünk során rengeteg szerepnek kell megfelelnünk. Egy nő életében egyszerre lehet anya, társ, munkatárs, házvezetőnő, szakács, cukrász, és még sorolhatnánk. A férfiaknál sincs ez másként, hiszen nekik is egyszerre kell apának, társnak, munkatársnak, kertésznek, taxisofőrnek, autószerelőnek és még sok másnak lenni.

Problémát az okoz, ha egyik szerepünk akadályozza a másik szerepben való megfelelésünket és ettől rosszul érezzük magunkat. Például, ha a munkahelyedről már két hete hiányzol, mert a gyerekek sorban betegek és otthon kell maradnod. Itt a munkahelyi elvárások szembe kerülnek a szülői elvárásokkal. Vigyük tovább a gondolatot társas helyzetekre is. Konfliktust okozhat, ha valakinek az egyik szerep betöltése fontosabb, viszont egy másik személy véleménye szerint egy másik szerep betöltése kellene, hogy fontos legyen az illetőnek. Egy ismerős példa: hányszor okozott veszekedést, hogy a párod később ért haza a munkából, mint ahogy azt te szeretted volna?

Ezeket a szerepeket és a hozzájuk tartozó elvárásokat valamelyest íratlan szabályként előállítja a társadalom (milyen a jó anya/apa? Milyen a jó dolgozó nő/férfi?), másrészt ezeket mi saját magunk is módosítjuk. Gyakran előfordul, hogy másoktól beemelünk egy-egy számukra kitüntetett szerepet a saját elvárásainkba. Ilyen lehet például, hogy „a szomszédban mindig gyönyörű rend van, mától kezdve én is rendet tartok, lesz rá időm”. Tehát kiemelünk egy szerepet, amiben valaki más nagyon jó, de nem figyeljük meg a többi szerepében (amelyekben esetleg kevésbé felel meg a szerepelvárásoknak). Csak ezt az egy mozzanatot próbáljuk betuszakolni a saját szerepeinkbe, amellett, hogy a többi szereppel kapcsolatos elvárásunkon nem módosítunk. Nézzük a példán keresztül: „Mától szép rend lesz nálam mindig (pedig eddig a házimunkát hátrébb soroltam időhiány miatt). Emellett ugyanúgy fontos, hogy jól végezzem a munkámat, javasoltak egy tanfolyamot, arra jelentkezem, ahogy terveztem. És természetesen minden nap leviszem a gyerekeket a játszótérre, mint eddig.”

Ismerős, ugye? Amikor elhatározod, hogy mától, mindenben tökéletes leszel, és a végén csalódsz, hogy neked ez nem megy. Csalódsz magadban fölöslegesen, hiszen valami olyat akartál mintaszerűen csinálni, aminél számodra fontosabb dolgok/szerepek is vannak. Mindez elkerülhető, ha jól ismered magad, tudod, hogy mik az elvárásaid magaddal szemben. Persze ezeket tovább árnyalják a számodra fontos emberek véleménye – a párodé, a főnöködé, a szüleidé, stb -. Végeredményben azonban mégis az számít, hogy egy olyan egyensúlyt tudj felállítani ezek között, aminek köszönhetően jól érzed magad. És soha ne felejtsd el, hogy ezek a szerepek nincsenek kőbe vésve! Bármikor módosíthatók, újra rangsorolhatók, az adott élethelyzet függvényében. A lényeg az, hogy kezeld jól a különböző szerepeidet!

 

További cikkek a főoldalon: http://www.kezeldjol.hu/ és a Facebook-on: https://www.facebook.com/kezeldjol/

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.