Kezeld jól, ha hisztizik ovi után!

Egy hónap telt el az ovi első napja óta és minden este ugyanaz a műsor: HISZTI, HISZTI, HISZTI… Te pedig állsz égnek álló hajjal, pattogó idegekkel és azon gondolkozol, miért hisztizik és miért nem hagyja abba. Egy hónap alatt sok mindent megtanulnak a gyerekek az oviban. Bújjunk a gyerek bőrébe és kísérjük végig egy napjának csak néhány mozzanatát.

„Reggel van, felkelek. Várjunk csak… Lehet, hogy inkább mégsem kelek fel. Kell ma vajon oviba menni? Ha kell, annak örülök vagy nem? Na jó, kiszaladok a szobámból és kiderül. Anya szalad… Apa szalad… Azért megkérdezem…

-„Anya, kell ma oviba menni?”

-„Igen kicsim, anya és apa is dolgozik ma.”

-„Nem akarok oviba menni”

-„De hát szeretsz ott játszani, nem?”

„Na, ezt hogy is kell neki mondani, hogy szeretek is ott játszani, meg nem is… Jó itthon lenni, de csak ha ráértek játszani vagy legalább azt csinálhatok, amit csak akarok. Na, mindegy, anya már sehol. A kocsiban majd újra emlékeztetem rá.”

-„De anya, nem akarok oviba menni”

-„De kicsim, már itt vagyunk.”

„Mi is itt a szabály? Igen, megvan: „Sziasztok, jó reggelt” Cipő le, cipő fel. Anya azt mondja, ne sírjak, ha elköszönünk…. ez is egy szabály. Vissza se nézek, hátha nem sírok. Anya, nem sírtam, ügyes vagyok? Jajj, te már elmentél. És ez a hangzavar… nagyon hangos itt minden. Mivel játsszak? Minden tetszik, ami másnál van, de nem szabad elvenni a másiktól a játékot. Megyek, keresek valamit, ami az enyém lesz…. Cipő le, cipő fel, végre kimegyünk. „Sorakozó” az mit is jelent? „Köszönjük szépen, viszont kívánjuk” Mese… ez nagyon érdekes, de aludni kell gyorsan. Anya vagy apa mindjárt itt lesz”

Új hely, új emberek, új szabályok, sok gyerek, nagy hangzavar… Ugye, nem is csoda, ha nap végén otthon ki kell, hogy jöjjön a gőz?! És hol jönne ki, ha nem a biztonságot adó, nyugodt, megszokott helyen, otthon? Hogy segíthetsz neki? A feszültség legjobb ellenszere a nevetés. Bújócskázzatok, fogócskázzatok, ijedj meg, ijeszd meg, csikizd meg, puszilgasd, szeretgesd, lényeg, hogy önfeledten kacagjon!!! Az ovi beindulásával egyébként is nagy hangsúly kerül a minőségi együtt töltött időre. Hogy ne csak legyetek egymás mellett, hanem közösen, tényleg együtt játsszatok. De néha ez kevés. Bár biztos, hogy nagyon örül, hogy együtt játszotok, néha ki kell adni a felgyülemlett feszültséget magából és neked kell észre venned, mikor van szükség egy kis „villámelhárító” kacagásra, hogy utána tombolás nélkül menjen tovább az este.

 

További cikkek a főoldalon: http://www.kezeldjol.hu/ és a Facebook-on: https://www.facebook.com/kezeldjol/

 

 

 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.