Kezeld jól, ha úgy érzed, ma sem csináltál semmit!

Este végre lefekszel és csalódott vagy, hogy ma sem haladtál semmire. De ebben a nagy semmittevésben legalább jól elfáradtál. Frusztráló érzés… és még csak visszaemlékezni sem tudsz, hol szaladt el a fejed felett az idő. Aztán még gyorsan végiggondolod, hogy holnap mennyi mindent kell megcsinálnod. Ismerős, ugye? Szóval az esti pozitív zárás helyett, fáradtan, elégedetlenül, dühösen már bele is rohansz a holnapba. Pedig mennyivel jobb lenne úgy elaludni, hogy pozitívan, elégedetten nézel vissza a mai teljesítményedre

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy a mindennapi teendőink annyira sablonossá válnak még saját magunk számára is, hogy észre sem vesszük azokat. Munka, munkába ingázás, főzés, mosogatás, mosás, vasalás és még sorolhatnánk… Csak rohanunk egyik teendőről a másikra, és közben elfelejtjük megélni a „kész van” érzést. Így már nem is csoda, hogy nap végén csak a rohanás fárasztó élménye hagy bennünk nyomot.

Mit tehetünk? A megoldás nagyon egyszerű és biztosan csináltad is még az iskolapadban, csak mára elfelejtetted. Ki emlékszik a „házi feladat füzetre”? A találmány lényege, hogy a heteket napokra lebontva az órarended szerint vezetve folyamatosan felvéshetted, hogy mi a házi feladat egy adott órára. És mit csináltál még, ha kész volt a lecke valamiből? Áthúztad, satíroztad, kipipáltad, lényeg, hogy valahogyan eltüntetted a listádról. Jelezted magadnak, hogy ez kész és rettentően örültél neki.

Hogyan tudod ezt a fejedben lévő tudást újra elővenni az iskolapadon kívül? A folyamat lényege, hogy a legkisebb egységekre (tanóra) kell lebontani a teendőket napi szinten és aztán el kell tüntetni a listádról vizuálisan is, hogy örülni tudj neki. A feladatlistádat vezetheted a határidőnaptáradban, az asztali naptáradon, a konyhaszekrényen kis cetliken vagy akár a laptopodon is, mindenkinek szájíze szerint.

Tehát a lényeg:

  1. Napi bontásban vezesd a tennivalóidat (tipp: egy havi lista egy napra besűrítése, nem célravezető)
  2. Valahol olyan helyen, amit naponta többször látsz (szóval a szekrény alján porosodó naptár nem jó választás)
  3. Tüntesd el az elvégezett feladatokat a listáról.
  4. Nap végén, állj meg egy pillanatra a lista előtt és vess rá egy pillantást.

Ha volt a listádon elvégzendő feladat és nap végére jelentősen csökkent a listád (esetleg teljesen el is fogyott), biztos, hogy már jól fogod tudni kezelni, ha úgy érzed, ma sem csináltál semmit.

 

További cikkek a főoldalon: http://www.kezeldjol.hu/ és a Facebook-on: https://www.facebook.com/kezeldjol/

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.